Takaisin Ruokamarssi tuo traktorit Ryskypäiville Ylivieskaan: ”Ruokaketjun tulonjako reiluutettava!”

Tiedote

Ruokamarssi tuo traktorit Ryskypäiville Ylivieskaan: ”Ruokaketjun tulonjako reiluutettava!”

19.03.2024

MTK Keski-Pohjanmaa ja MTK Pohjois-Suomi järjestävät #ruokamarssi2024-tapahtuman Ylivieskan Ryskypäivien alkuun 22.3.2024.

MTK järjestää alkaneella viikolla Ruokamarsseja eri puolella Suomea. Keski-Pohjanmaalla se järjestetään Ylivieskan Ryskypäivillä perjantai aamuna klo 9 alkaen. Ryskypäivien perjantaina kuullaan alueen viljelijöiden puheenvuoroja ja puhumassa on myös MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila. Ruokamarssit tuovat esiin viljelijäkentän tämän hetken tilanteen. Pääviesti on tyytymättömyys ruokaketjun tulonjakoon.

- On epäoikeudenmukaista, että päivittäistavarakauppa tekee miljoonatuloksia ja rakentaa kauppoja ja hotelleita kassasta, kun samalla alkutuotanto kärsii heikosta kannattavuudesta ja uudet tuotantorakennukset rakennetaan kalliilla velalla, jos velkaa saadaan. Ruokaketjun tulonjako on reiluutettava, MTK Pohjois-Suomen puheenjohtaja Sami Nivala toteaa.

Lisäksi Ruokamarssin viestejä ovat hallitusohjelman maa- ja metsätalouden kirjausten toimeenpanon kiirehtiminen sekä hallituksen vastuu pitää maa- ja metsätalouden sääntely kurissa. Ruokamarssi on viesti kuluttajille, että maataloustuottajat luottavat kuluttajiin ja kannustavat jatkamaan kotimaisen ruoan käyttöä.

Ruokamarssi ei liity lakkoilurintamaan vaan se näyttää, että maaseudulla traktorit liikkuvat ja suuntaavat kevään lähestyessä kohti peltotöitä. Viljelijät haluavat kantaa vastuunsa yhteiskunnassa näinä haastavina aikoina, kun valtion talous on tiukassa ja huoltovarmuuden merkitys on korostunut.

- Ruokamarssilla me viljelijät osoitamme, että pidämme pyörät pyörimässä, kun muut lakkoilevat, ja kaupasta riippuu kauanko meidän pyörät pyörii! Me emme pysty tuottamaan talkoilla laadukasta ja vastuullista ruokaa. Kauppa on asettanut meidän markkinoille pääsyllemme ehdoksi vastuullisen toiminnan, mutta kauppa ei vaadi samaa ulkomailta tuomiltaan elintarvikkeilta, MTK Keski-Pohjanmaan puheenjohtaja Henna Vuotila valaisee.

MTK Keski-Pohjanmaa ja MTK Pohjois-Suomi ohjeistavat jäsenistöään osallistumisesta Ruokamarssiin liittojen nettisivulla.

Mikäli toimituksissa on kiinnostusta tehdä juttua Ruokamarssista etukäteen tai paikan päällä perjantaina, autamme siinä mielellämme. 

Lisätietoja:

Henna Vuotila, puheenjohtaja, MTK Keski-Pohjanmaa, 044 537 4487
Sami Nivala, puheenjohtaja, MTK Pohjois-Suomi, 0400 531 834
Jan-Ove Nyman, toiminnanjohtaja, MTK Keski-Pohjanmaa,  045 129 4427
Hanne Hurskainen, toiminnanjohtaja, MTK Pohjois-Suomi, 050 472 4137