MTK Keski-Pohjanmaa 100 vuotta

"Pikku-uutisessa 27.4.1922 Keskipohjanmaassa kerrottiin, että piiriliiton perustava kokous pidetään
Kokkolan Suomalaisella yhteislyseolla toukokuun 3. päivänä klo 6 ip. Vihdoin 3.5.1922 kokoontui Kokkolan
Suomalaiselle yhteislyseolle joukko viljelijöitä varsinaiseen piiriliiton perustamiskokoukseen. Kokouksen
puheenjohtajaksi valittu Antti Salo Kälviältä teki selkoa siihenastisista perustamistoimenpiteistä. Pöytäkirjan
teki konsulentti Heikki Tunkkari. Piiriliitto päätettiin perustaa Keski-Pohjanmaalle ja toiminta-alueeksi
päätettiin Keski-Pohjanmaan maanviljelysseuran alue".

Uuteen aikaan

Liitto on tuottanut viimeisestä kirjoittamattomasta historiikin osasta eli vuosilta  dokumenttielokuvan, joka käsittelee keskipohjalaisten viljelijöiden ja heidän etujärjestön tarinaa EU:hun liittymisestä tähän päivään: Uuteen aikaan.

Dokumenttielokuvan on käsikirjoittanut ja haastattelut tehnyt toimittaja Kaija Vähäsöyrinki. Teknisestä tuotannosta on vastannut Juho Erkkilä (JuiceMedia). Dokumenttielokuvasta on julkaistu traileri. Itse elokuva on kaksioisainen ja se löytyy MTK Keski-Pohjanmaan YouTube-kanavalta sekä tämän sivun alalaidasta. Molempien osien sisällöt on eritelty ja aikaleimattu, jotta itseä kiinnostava kohta löytyy helpommin.

Puutteesta toimeentuloon ja EU-aikaan

Aiempi kirjoitettu 80-vuotishistoriikki on tiivistetty, tarkistettu ja oikoluettu sekä tuotettu digitaaliseen muotoon. Digitaalinen muoto tarjoaa mahdollisuuden esim. sanahakuun. Päivitettyä teosta voidaan täydentää valokuvilla, joita aiemmasta teoksesta puuttui. Valokuvia voi toimittaa liittoon osoitteeseen Pitkänsillankatu 20 C B8, Kokkola tai skannata osoitteeseen keski-pohjanmaa@mtk.fi. Tämä päivitetty Anne Ruuttula-Vasarin toimittama teos on ladattavissa alla olevan painikkeen kautta. Tiedoston käyttöä helpottavia ominaisuuksia, kuten sisällysluettelon linkitykset, lisätään vielä vuoden 2023 aikana.


 

Liiton 100. toimintavuoden historiatyötä on tukenut merkittävästi liiton kulttuurityöryhmä, johon ovat kuuluneet Anne Ruuttula-Vasari, Kaija Vähäsöyrinki, Marja Hylkilä, Hannu Aho, Voitto Kalliokoski, Jouni Jyrinki sekä Jukka Tunkkari.

Historian tallettamisen digitaalisten muotoon toivotaan palvelevan paremmin tarkoitustaan ja tavoittavan suuremman yleisön.

"Sielun virkeyden on oltava arkityössä läsnä" 
-Viljo S. Määttälä

 

Uuteen aikaan -traileri 

 

Uuteen aikaan - osa I

 

Uuteen aikaan - osa II