Fingaani


 

Fingaani noudattaa fingaanista ruokavaliota, jossa syödään mahdollisimman suomalaista ruokaa. Fingaani haluaa käyttää aina suomalaista ruoan raaka-ainevaihtoehtoa. Fingaaninen ruokavalio ei täysin rajaa pois ulkomaisten tuotteiden käyttöä, esimerkiksi mausteiden. 

Fingaanille on tärkeää olla tietoinen ruoan alkuperämaasta. Fingaanista ruokavaliota noudattavalle tulisikin kertoa tai ja laittaa nähtäville ruokien alkuperä niin elintarvikepakkauksissa kuin esimerkiksi ravintoloissa listoihin tai buffetiin pienillä kylteillä.

Fingaanista ruokavaliota noudattava haluaa tällä ruokavaliolla kunnioittaa ja kiittää suomalaisia ruoantuottajia heidän arvokkaasta työstään ruoan eteen. Fingaaninen ruokavalio on tuenosoitus suomalaisille maatalousyrittäjille. Fingaanisen ruokavalion tarkoitus on myös herättää yhteiskunnallista keskustelua suomalaisen ruoantuotannon merkityksestä ja sen monipuolisuudesta. Fingaanille suomalaiset niin kasvi- kuin eläinkunnan tuotteet ovat yhtä tärkeitä. 

Fingaani-nimi on syntynyt maaseutunuorten toiminnan parissa. Alkusysäys tälle tuli, kun pohjalaiset maaseutunuoret vierailivat Ahvenanmaalla vuonna 2022. Sieltä löytyi malliksi ahvenanmaalaisen ruoan, tuotteiden ja palveluiden lähituotantoon ja -kulutukseen viittaava sana axgan, jonka alkuosa ax tulee Ahvenanmaan maakoodista.


Minustako fingaani?

Fingaaniksi voi ryhtyä kuka vain! Pääasia, että tahdot osoittaa ruokavalinnoillasi tätä arvostusta suomalaisia maatalousyrittäjiä ja ruoantuotantoa kohtaan. Voit ryhtyä käyttämään itsestäsi ja ruokavaliosta fingaani-nimistystä milloin vain. Se on helppo lisätä esimerkiksi, kun jossain kysytään sinun ruokavaliota. Siihen voi silloin vastata esimerkiksi: "Fingaani, mahdollisimman suomalaista ruokaa. Pyydän ilmoittamaan ruokien alkuperämaan."


 

Kuinka arjessa ollaan fingaani? Tärkeintä on pyrkiä kuluttamaan suomalaista ruokaa. Helpoin tapa suomalaisen ruoan tunnistamiseen ruokaostoksilla on etsiä pakkauksista  Hyvää Suomesta -merkkiä. Voit lukea tästä merkistä, suomalaisesta ruoasta ja ruokaketjusta lisää osoitteessa ruokatieto.fi.

 

Kuvat: ruokatieto.fi