Takaisin Venetsialaisten juhlinta voi olla eläimille painajainen

Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka

Venetsialaisten juhlinta voi olla eläimille painajainen

29.08.2014

Venetsialaisten juhlintaan läheisesti kuuluvien ilotulitusrakettien ja muiden räjähteiden kovat äänet ja valonvälähdykset aiheuttavat stressiä ja hyvinvointiongelmia monille koti- ja tuotantoeläimille. Kovat pamahdukset voivat pelästyttää karsinassa olevat lihanaudat tai nuorkarjan. Pahimmassa tapauksessa eläimet jopa panikoituvat. MTK toivookin, että venetsialaisten juhlijat ottaisivat huomioon ilotulitteiden ammuskelusta eläimille mahdollisesti aiheutuvat haitat ja välttäisivät ilotulitteiden ammuskelua karjasuojien ja navetoiden läheisyydessä.

Ilotulitteiden paukuttelu aiheuttaa monesti pelkoa eläimissä. Esimerkiksi hevosen kuuloaisti on huomattavasti herkempi kuin ihmisellä, joten se reagoi selvästi voimakkaammin myös ilotulitteiden aiheuttamiin ääniin. Myös navetoissa ja nautojen ulkokasvattamoissa rakettien räiske ja pauke voi aiheuttaa eläimille voimakastakin pelkoa ja ahdistusta.

Tuotantoeläimet voivat paniikissa ryntäillessään kolhia tai muutoin vaurioittaa itseään ja toisiaan. Ongelma on ollut jo pidempään esillä lemmikkieläinpiireissä, joissa paukkuarkoja koiria lääkitään jopa rauhoittavilla aineilla uudenvuoden paukuttelun aikana. Kotieläintuottajat ovat myös nostaneet esiin tuotantoeläinten hyvinvointiin kohdistuvia riskejä, joita  ilotulitteiden paukuttelu aiheuttaa.

Kotieläintuottajat voivat koettaa helpottaa eläinten oloja ammuskelun aikana esimerkiksi jättämällä radion ja valot päälle navettaan. Myös tutun traktorin ääni kotieläintilan läheisyydessä sekoittaa ilotulitteiden ääntä. Näin ilotulitteiden pamahdukset ja väläykset eivät kuulu eivätkä näy niin voimakkaina.

Kotieläinpuolella ongelma on tiedostettu jo pitkään. Silti juhlinnan keskellä monesti unohtuvat ne haitat, joita ilotulitus voi eläimille aiheuttaa. MTK toivoo, että ihmiset ajattelisivat asiaa eläinten kannalta ja välttäisivät rakettien ampumista erityisesti alueilla, joissa navetat sijaitsevat taajaman läheisyydessä.


Lisätietoja:

Jouni Jyrinki, toiminnanjohtaja MTK Keski-Pohjanmaa, p. 0400 365 539