Takaisin MTK vaikuttamassa hallitusneuvotteluihin Säätytalolla

Uutinen

MTK vaikuttamassa hallitusneuvotteluihin Säätytalolla

03.05.2023

Tuottajajärjestöt MTK ja SLC jättivät esityksensä hallitusohjelmaan Säätytalolla keskiviikkona. Tulevan hallituksen on kyettävä tasapainottamaan valtion talous ja turvaamaan hyvinvoinnin kannalta keskeinen talouskasvu. Elinvoimainen Suomi edellyttää säästöjen lisäksi rohkeaa ja kannustavaa elinkeinopolitiikkaa sekä vahvaa ja vaikuttavaa EU-politiikkaa. Metsien kasvu ja jalostus talouden kivijalkana on turvattava. Myös hallituksen ruokapolitiikan on tähdättävä kasvuun ja kasvavaan vientiin.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila evästää Perussuomalaisten puheenjohtajaa Riikka Purraa hallitusneuvotteluihin.
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila evästää Perussuomalaisten puheenjohtajaa Riikka Purraa hallitusneuvotteluihin.

Säätytalon edustalla oli koolla MTK:n ja SLC:n edustajia evästämässä hallitusneuvottelijoita. Mukana oli Keski-Pohjanmaalta Markus Kivelä. Alla Markuksen raportti.

 


MTK, SLC ja MHY järjesti tapahtuman 3.5.2023 hallitusneuvotteluiden yhteydessä Säätytalon edessä. Tapahtuman tarkoituksena oli kertoa neuvotteluissa osallisille puolueille MTK:n hallitusohjelmatavoitteista. MTK:sta osallistujia oli puheenjohtajiston lisäksi iso nippu MTK:laisia, muun muassa muutamia viime talven aikana Vaikuttajavalmennukseen osallistuneita luottamus- ja toimihenkilöitä. 

Tapasimme kaikkien hallitusneuvotteluihin kuuluneiden puolueiden puheenjohtajat, kansanedustajia, median edustajia, kuluttajia ja muutamia muiden järjestöjen edustajia. Keskustelut olivat rakentavia, niitä käytiin hyvässä hengessä. Maa- ja metsätalouden ongelmat tuntuivat olevan kaikille selkeitä. Myös se tunnustettiin laajasti, että helppoja ratkaisuja asioiden korjaamiseksi ei ole. Yksistään valtion talouden tasapainottamistarpeiden takia alan tukeminen on vaikeaa. Valtion talouden menot ovat viime vuosien aikana kasvaneet reilusti, mutta maatalouden menot valtion budjetista ovat vain pienentyneet. Tämä tukee sitä, että maatalouden tulopuoleen ei ole perusteltua tehdä leikkauksia. Nykyisten tukien ostovoima on supistunut inflaation takia reilusti.

Todennäköisyys myös maataloussektorille kohdistuviin leikkauksiin on suuri, mutta toivottavasti tässäkin tapahtumassa saimme teroitettua meille tärkeitä asioita niin, että kipeimmistä kohteista ei leikattaisi. Ensimmäisten palautteiden osalta tapahtumamme näyttäytyi selvästi positiivisemmassa valossa edellisen päivän "mielenosoituksiin" verrattuna. Kaiken kaikkiaan positiivinen päivä, mennään tästä kevään antamalla energialla eteenpäin.

Tiivistelmä järjestöjen hallitusohjelmatavoitteista löytyy täältä.  

 

Lisätietoja:
Markus Kivelä, +358400937751
maatalousyrittäjä,
MTK Keski-Pohjanmaan johtokunnan jäsen,
Keski-Pohjanmaan maaseutunuorten valiokunnan puheenjohtaja