Takaisin MTK Keski-Pohjanmaan syyskokouksessa tehtiin henkilövalintoja sekä keskusteltiin nuorista ja turvemaista

Tiedote

MTK Keski-Pohjanmaan syyskokouksessa tehtiin henkilövalintoja sekä keskusteltiin nuorista ja turvemaista

08.12.2023

MTK Keski-Pohjanmaan syyskokouksessa Kannuksessa valittiin uusia jäseniä liiton johtokuntaan. Kokouksen yleiskeskustelun alustivat MTK:n 2. puheenjohtaja Tero Lahti ja Metsäkeskuksen elinkeinopäällikkö Yrjö Ylkänen. Useassa kokouksen asiakohdassa keskusteluun nousi nuorten saaminen alalle ja sukupolvenvaihdoksien lisääminen.

Kuvassa vasemmalta Atso Ala-Kopsala, Aleksi Tuominiemi, Alina Honkonen, Antti Tyynelä ja Henna Vuotila
Kuvassa vasemmalta Atso Ala-Kopsala, Aleksi Tuominiemi, Alina Honkonen, Antti Tyynelä ja Henna Vuotila

Kokouksen avasi MTK Keski-Pohjanmaan puheenjohtaja Henna Vuotila.

-  Me täällä Keski-Pohjanmaalla olemme vahvan alkutuotannon aluetta, olemme muuta maata ruokkiva maakunta, mutta meillä on täällä samat huolet tulevaisuuden suhteen kuin muuallakin maassa, uudet yrittäjät. Mistä alalle löytyy uusia tekijöitä? Nostimme lokakuussa maa- ja metsätalousministerin vierailleissa Kalajoella tämän asian vahvasti esille. Ministeri jakoi huolemme, ja toivoa sopii, että asioihin tartutaan ja esimerkiksi aloitustuki- ja yhtiömuotoasiat etenevät, Vuotila totesi

- Muistetaan kuitenkin huolehtia tärkeimmästä: omasta jaksamisesta, ja huolehditaan myös toisista. Erästä kollegaamme Liisaa lainatakseni: ”Viljellään välittämistä”, Vuotila päätti avaussanansa.

MTK Keski-Pohjanmaan syyskokouksessa Kannuksessa valittiin uusia jäseniä liiton johtokuntaan. Antti Tyynelä Vetelistä, valittiin nuorten edustajaksi, Aleksi Tuominiemi Halsualta ja Henna Vuotila Himangalta uudelle kolmivuotiskaudelle. Lisäksi yhdeksi vuodeksi valittiin Alina Honkonen Perhosta. Valtuuskuntaan liiton yhdeksi edustajaksi kolmesta valittiin Atso Ala-Kopsala Toholammilta.

Useassa kokouksen asiakohdassa keskusteluun nousi nuorten saaminen alalle ja sukupolvenvaihdoksien lisääminen. Keskusteluista nostettiin esiin, että meidän on puhuttava maataloudesta itseämme arvostaen. Maatalouden kannattavuus nostetiin yhdeksi syyksi, miksi nuoria ei alalle hakeudu. MTK Keski-Pohjanmaan toteuttaman Suksee-koulutushankkeen tavoitteena on lisätä osaamista sukupolvenvaihdoksien tekemiseen ja muuttaa se lyhyestä toimenpiteestä pitkäksi prosessiksi.

Kokouksen yleiskeskustelun alustivat MTK:n 2. puheenjohtaja Tero Lahti ja Metsäkeskuksen elinkeinopäällikkö Yrjö Ylkänen. Lahti kertoi toimintaympäristön muutoksista. Hän nosti esiin poikkeuksellisen paljon keskustelua herättäneen susitilanteen sekä CAP27-strategian muutokset ja MTK:n painopisteet seuraavan CAP:in valmistelussa. Siinä ruoantuotanto on nostettu kärkeen. Lahti kehotti henkisesti varautumaan isoihin muutoksiin EU:ssa ja CAP:issa, kun Ukrainan EU-jäsenyysasiat etenevät.

Ylkänen kertoi Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Turvemaiden osaamisklusterista, jonka tarkoituksena on vahvistaa tämän turvemaavaltaisen maaseudun ääntä sekä vahvistaa alueen ja sen talouden tutkimusta. Tavoitteena on tarjota ratkaisuja sekä välittää käytännön kokemuksia ja tutkittua tietoa täältä niihin pöytiin Suomessa ja ulkomailla, joissa turveasioista keskustellaan. Kokouksessa nousi esiin, kuinka rajuja vaihteluita tilojen välillä voi olla, sillä yhden tilan pellot voivat olla lähes kokonaan turvemaalla tai metsät suopohjaisia. Sellaisessa tilanteessa turvemaiden käytön rajoitteet voivat kohdistua hyvin epäoikeudenmukaisesti.

 

Lisätietoja:

Henna Vuotila, puheenjohtaja, 044 537 4487
Jan-Ove Nyman, toiminnanjohtaja, 045 129 4427