Takaisin MTK Keski-Pohjanmaa on huolissaan lintuinfluenssatilanteesta

Tiedote

MTK Keski-Pohjanmaa on huolissaan lintuinfluenssatilanteesta

26.07.2023

Keski-Pohjanmaan alueella todetut lintuinfluenssatapaukset herättävät huolta alueen maatalousyrittäjissä. MTK Keski-Pohjanmaa toivoo kansalaisilta vastuunkantoa lintuinfluenssan taltuttamiseksi.

Ullavassa lintuinfluenssan aiheuttama lokkien joukkokuolema huolestuttaa alueen maatalousyrittäjiä. Lintuinfluenssa aiheuttaa suurimman riskin siipikarjalle, jota alueella ei kuitenkaan ole paljoa. Suuret määrät kuolleita lintuja voivat kuitenkin olla uhka kaikille ulkoileville sekä laiduntaville kotieläimille, joita on alueella enemmänkin. Pellolle kuolleet linnut voivat myös heikentää pellolta kerättävän rehun laatua. Etenkin juuri alkaneen säilörehunurmien toisen sadonkorjuun aikana on viljelijöiden syytä tarkkailla peltojansa kuolleiden lintujen varalta. Säilörehunurmi on Keski-Pohjanmaan yleisin rehu.

Jotta lintuinfluenssan leviämiseltä vältytään, on myös jokaisen kansalaisen kannettava kortensa kekoon.

- Peräänkuulutamme nyt yhteisvastuuta, niin ettei lintuinfluenssa pääse aiheuttamaan alueellamme enempää ongelmia. Viranomaisten ohjeita on kuunneltava ja noudatettava sekä pyydetyt ilmoitukset lintujen joukkokuolemista ja -sairastumisista on tehtävä, MTK Keski-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Jan-Ove Nyman sanoo.

Ylisuuret lintupopulaatiot lisäävät tautiriskiä alueella. Nyt nähdyn lintuinfluenssan lisäksi esimerkiksi salmonella leviää helposti lintujen kautta maatiloille ja tarttuu kotieläimiin. Salmonella on Suomessa vastustettava tauti. Elintarvikeketjumme on salmonellavapaa, minkä eteen maatalousyrittäjät tekevät jatkuvasti työtä.

Ylisuuret lintupopulaatiot ovat uhka alkutuotannolle: eläinten terveydelle ja elintarviketurvallisuudelle. Lintuinfluenssan taltuttamisessa sekä lintupopulaatioiden pienentämisessä on etenkin metsästäjillä tärkeä rooli.

- Nyt metsästyskauden lähestyessä toivomme, että alueella noudatetaan Metsästäjäliiton suositusta, joka koskee pidättäytymistä riistalintujen ruokinnasta, jos alueella on lintuinfluenssaa. Samalla kannustamme metsästäjiä naakkajahtiin. Naakkaparvet ovat kasvaneet alueellamme valtaviksi ja aiheuttavat alkutuotannossa jo paljon ongelmia sekä lisäävät tautiriskiä, Nyman sanoo.


Jan-Ove Nyman

Toiminnanjohtaja

020 413 3406

045 129 4427

Niko Hyppönen

Kenttäpäällikkö

050 433 6432