Takaisin MTK Keski-Pohjanmaa on erittäin huolissaan alhaisesta äänestysaktiivisuudesta EU-vaaleissa!

Tiedote

MTK Keski-Pohjanmaa on erittäin huolissaan alhaisesta äänestysaktiivisuudesta EU-vaaleissa!

03.06.2024

EU-vaalien äänestysaktiivisuus on perinteisesti ollut erittäin vaisua. Vuonna 2019 äänestysaktiivisuus oli 42,7 %. MTK Keski-Pohjanmaa pelkää, että tänä vuonna jäädään tämän alle.

Tähän mennessä Suomessa ennakkoon on äänestänyt 14,3 % äänioikeutetuista. Vaasan vaalipiirissä äänestysaktiivisuus on ollut tätäkin vaisumpaa, 12,8 %. Ennakkoäänestys päiviä on jäljellä enää yksi 4. kesäkuuta. 2019 EU-vaaleissa ennakkoon äänesti 21,2 %. Jotta samaan päästään näissä vaaleissa, ennakkoon pitäisi äänestää noin 7 %, mikä on paljon siihen nähden, että parhaimmillaan ennakkoon tähän mennessä on äänestänyt vain 3,5 %!

Tästä johtuen MTK Keski-Pohjanmaa on erittäin huolissaan EU-vaalien äänestysaktiivisuudesta. EU-vaalit ovat maaseudun, maakuntien, alueiden sekä maa- ja metsätalouden, mutta myös ympäristö- ja ilmastokysymysten kannalta kaikkein tärkeimmät vaalit. MTK Keski-Pohjanmaa kannustaa kaikkia äänestämään EU-vaaleissa. MTK on laatinut EU-vaaleja varten kymmenen teesiä, jotka kertovat mihin EU-vaaleissa kannattaa kiinnittää huomiota. MTK Keski-Pohjanmaa kehottaa tutustumaan ehdokkaisiin ja äänestämään Suomelle hyvät edunvalvojat Euroopan parlamenttiin. MTK:n EU-vaalien teesit löytyvät osoitteesta https://www.mtk.fi/eu-vaalit

Äänestysaktiivisuuden jäädessä 40 % tasoon, se tarkoittaa, että jokainen annettu ääni vastaa 2,5 äänen voimaa. Jos maaseudun, maakuntien ja pohjoisen Suomen äänestäjät eivät aktivoidu äänestämään, silloin EU:n päätöksenteosta puuttuu heidän äänensä.

MTK Keski-Pohjanmaa antaa mielellään lisätietoja aiheesta ja kannustaa lähestymään paikallisia MTK-yhdistyksiämme, joiden edustajat voivat myös kertoa, miten EU näkyy meidän alueen arjessa ihan konkreettisesti, mikä merkitys EU-vaaleilla on ja miksi EU-vaaleissa kannattaa äänestää. MTK-yhdistyksemme löydät osoitteesta https://keski-pohjanmaa.mtk.fi/yhdistykset

 

Lisätietoja:
Jan-Ove Nyman, toiminnanjohtaja, MTK Keski-Pohjanmaa,  045 129 4427