Takaisin Maatalousyrittäjien kouluttauduttava uuden EU-ohjelmakauden alkaessa - tukimuutokset aiempaa laajemmat

Uutinen

Maatalousyrittäjien kouluttauduttava uuden EU-ohjelmakauden alkaessa - tukimuutokset aiempaa laajemmat

03.04.2023

EU:n yhteisen maatalouspolitiikan CAP:in uusi ohjelmakausi alkoi vuoden alussa. Tämä tuo muutoksia maataloustukiin. Muutokset ovat aiempaa ohjelmakauden vaihdosta laajemmat. Tämä edellyttää maatalousyrittäjiltä eli tuenhakijoilta aiempaa enemmän kouluttautumista.

EU:n yhteisen maatalouspolitiikan CAP:in uuden ohjelmakauden toimeenpano alkoi vuoden 2023 alussa. Ohjelmakauden päätös on vuonna 2027. Uusi tukijärjestelmä pitää sisällään tuttuja tukimuotoja, mutta sisällöt ja ehdot muuttuvat monessa kohdin. Siksi tänä keväänä vaaditaan poisoppimista vanhasta tukijärjestelmästä ja uuden omaksumista.

Uusi ohjelmakausi tuo muutoksia peltoviljelyyn kohdistuville maataloustuille. Näiden päätukihaku on keväällä kuten aiempinakin vuosia. Nyt tukihakemuksen voi jättää vain sähköisesti ja paperihakemuksen mahdollisuus jää historiaan. Uutta on myös se, että hakemusta voi sen jättämisen jälkeen muuttaa itselle myös edulliseen suuntaan. Tukijärjestelmän ja -ehtojen muutosten lisäksi muutoksia tapahtuu myös tukivalvonnassa. Joitain tukiehtoja valvotaan uudella ohjelmakaudella satelliittimonitoroinnilla, jolloin valvonta kohdistuu kaikkiin peltoihin.

Koska muutokset ovat merkittäviä ja tällä on vaikutusta maatilojen tukikertymään sekä maataloustuotannon suunnitteluun, on maatalousyrittäjien syytä kouluttautua ennen kevättöitä ja tukihakua.

- Kannustan maatalousyrittäjiä varaamaan nyt itselleen kaksi työpäivää koulutukseen koskien maataloustukia. Sen jälkeen on varattava aikaa ja neuvonta-apua tämän sovittamiseen ja soveltamiseen omalla maatilalla, toteaa MTK Keski-Pohjanmaan kenttäpäällikkö Niko Hyppönen.

Vähintään yhtenä päivänä kannattaa mennä johonkin koulutustilaisuuteen, jotta pääsee tapaamaan kollegoita.

- Kasvokkain on hyvä keskustella muutoksista ja samalla saada verkoston tukea. Tämä muutos ei ole mahdoton, vaan tästä selviää ja voi hyötyä, kunhan kerää itselleen tietoa ja hyödyntää sitä, Hyppönen jatkaa.

Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan alueella Tietolinkki-hanke järjestää tuki-infoja ja -seminaareja sekä tiedottaa paikallisista tukikoulutuksista. Kevään aikana on jo järjestetty webinaareja erityisteemoista. CAP-seminaarit käynnistävät yleiset tukikoulutukset. Tietolinkin nettisivulta löytyy koottuna tiedot alueen tulevista koulutustilaisuuksista, tallenteet ja materiaalit: www.kpedu.fi/tietolinkki

Tietolinkki-hanketta toteuttavat yhteistyössä Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä, MTK Keski-Pohjanmaa ry, MTK-Pohjois-Suomi ry, ProAgria Keski-Pohjanmaa ry ja Pohjois-Suomen Turkiseläinten Kasvattajat ry. Hanketta rahoitetaan Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskusten kautta. 

Lisätietoja:
Niko Hyppönen, kenttäpäällikkö, MTK Keski-Pohjanmaa, niko.hypponen@mtk.fi  p. 050 433 6432