Takaisin Maaseutunuorten ryhmä huolissaan SPV-tilanteissa puuttuvasta käyttöpääomasta

Tiedote

Maaseutunuorten ryhmä huolissaan SPV-tilanteissa puuttuvasta käyttöpääomasta

16.12.2021

MTK Keski-Pohjanmaan maaseutunuorten ryhmän kokouksessa kuultiin Pohjanmaan Osuuspankki POP-Pankin Kirsi Valtosen ajankohtaiskatsaus. Kokouksessa koottiin tiedot esitykseen ryhmän kokoonpanosta vuodelle 2022. Lisäksi suunniteltiin alkuvuoden 2022 tapahtumia ja toimintaa Instagramissa. 

Keski-Pohjanmaan maaseutunuorten ryhmä kävi kokouksessaan keskustelua POP-Pankin liiketoimintajohtaja Kirsi Valtosen kanssa.
Keski-Pohjanmaan maaseutunuorten ryhmä kävi kokouksessaan keskustelua POP-Pankin liiketoimintajohtaja Kirsi Valtosen kanssa.

MTK Keski-Pohjanmaan maaseutunuorten ryhmä kokoontui 14.12. Sievinkylän nuorisoseurantalolla. Kokouksen alussa kuultiin POP-Pankki Pohjanmaan Osuuspankin liiketoimintajohtaja Kirsi Valtosen esitelmä. Hän kertoi pankin yleisestä tilanteesta sekä heidän maa- ja metsätalousasiakkuuksien hoidosta. Lopuksi käytiin keskustelua, kuinka vallitseva maatalouden kriisi näkyy pankin toiminnassa, ja kuinka pankin ja yrittäjän välinen avoin yhteydenpito ja tietojen vaihto on hyvä pohja yhteistyölle kriiseissä ja yllättävissä rahoitustarpeissa. Keskustelussa nousi esiin huoli sukupolvenvaihdosten yhteydessä pieneksi jäävästä pohjakassasta.

-    Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä tehtävissä laskelmissa käyttöpääoma meinaa olla liian pieni tai se voi puuttua kokonaan, Valtonen avasi tilannetta.

-    Tilanne voi tosiaan olla haastava, jos SPV-lainaa on otettu vain sen verran, että saa vanhalle väelle maksettua. Silloin elettiin nuorten starttirahan varassa pari vuotta, Aleksi Tuominiemi Halsualta muistelee omaa sukupolvenvaihdostaan.

Maaseutunuorten ryhmä tahtookin tuoda esiin huolensa nuorten maatalousyrittäjien jaksamisesta ja taloudellisesta tilanteesta, jos sukupolvenvaihdosta edeltävässä suunnittelussa ja laskelmissa ei tuoda esiin tarvittavan suurta käyttöpääomaa. Ilman riittävää käyttöpääomaa kassa on aloittaessa tyhjä, jolloin ensimmäiset myyntitilit kuluvat heti. Hyvin suunniteltu ja riittävä käyttöpääoma antaa puskurin ja on osa riskienhallintaa.

Kokouksessa luonnosteltiin maaseutunuorten ryhmän kokoonpanoa vuodelle 2022. Erovuoroisina olivat Aleksi Tuominiemi Halsualta, Antti Isomöttönen Perhosta, Jenny Lankila Kalajoelta, Eetu Jääskelä Alavieskasta sekä Antti Orjala Lohtajalta. Heidän tilalleen on ehdotettu Eljas Liedestä Halsualta, Alina Honkosta Perhosta, Mikko Tavastia Kalajoelta, Mila Jääskelää Alavieskasta ja Aaro Haasalaa Lohtajalta vuosiksi 2022-2024.

Maalis-huhtikuun vaihteeseen on suunnitteilla perinteinen KÖSEP-matka, joka suuntautuu Ahvenanmaalle 31.3.-3.4. Vetovastuussa on tällä kertaa ÖSP:n nuoret. Tarkempi ohjelma, ilmoittautuminen ja hinta tiedotetaan myöhemmin, mutta päivät kannattaa jo varata.

Kpmanujen Instagramissa tutustutaan tammi-maaliskuun 2022 aikana metsätalouteen, sukupolvenvaihdoksiin ja maatilojen talouteen ja johtamiseen.


Lisätietoja:
Markus Kivelä, maaseutunuorten ryhmän varapuheenjohtaja, 040 0937 751 
Niko Hyppönen, kenttäpäällikkö, 050 433 6432