Sisältöjulkaisija

null Maaseutu on hiilinielu

Tiedote

Maaseutu on hiilinielu

28.10.2019

MTK Keski-Pohjanmaa uskoo, että valveutunut kuluttaja kunnioittaa tuottajien tekemää ilmastotyötä ja jatkossakin syö hyvää ja vastuullisesti tuotettua kotimaista ruokaa. Maa- ja metsätalous on ainut toimiala mikä sitoo hiiltä maaperään ja se on ilmastokriisin ratkaisija. Ihmetyttää, että maataloudesta, varsinkin lihantuotannosta on tehty syntipukki. Suomessa on maataloudessa tehty paljon tuotannon hiilijalanjäljen pienentämiseksi, muiden ympäristö- ja eläinten hyvinvointitoimenpiteiden lisäksi. Suomessa tuotetun ruoan ja lihan syöminen on ympäristön, luonnon ja eläinten hyvinvoinnin kannalta hyvä vaihtoehto. Lisäksi ruoka on ravitsevaa ja terveellistä.

“Kotimaista lihaa voi syödä hyvällä omallatunnolla ja se on erinomainen ravinnonlähde” toteaa MTK Keski-Pohjanmaan johtokunnan varapuheenjohtaja Vesa Isolankila.

Ruoan osuus Suomalaisen hiilijalanjäljestä on Sitran arvion mukaan 20 %. Punaisen lihan osuus on 5,4 % ja, kun huomioidaan suomalaisen maatalouden ilmastoystävällinen tuotantotapa, punaisen lihan ilmastovaikutus on Atrian arvion mukaan 3,5 % keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä. Ruoan tulisi ensisijaisesti tyydyttää ravinnon tarpeemme ja jos haluamme tehdä ilmastotekoja, niiden tulisi keskittyä ilmaston kannalta merkityksellisiin toimenpiteisiin, eli vähentää asumisen ja liikenteen ilmastopäästöjä.

“Ihmettelen muun muassa Unicafen päätöstä luopua naudanlihasta ja eritysesti sen saamaa mediahuomiota. Vastaava arvioitu hiilidioksidipäästöjen säästö syntyy jo siitä, kun 80 autoilijaa vaihtaa polttoaineensa bensiinistä biokaasuun.” toteaa MTK Keski-Pohjanmaan uusi toiminnanjohtaja Jan-Ove Nyman, jolle biokaasuala on tuttu.

Eri toimenpiteiden ilmastovaikutusta tulisi suhteuttaa niitä verrattaessa. Päätösten tulisi perustua faktaan, varsinkin silloin kun tehdään päätöksiä, mitkä vaikuttavat muiden ihmisten elämään. MTK Keski-Pohjanmaa arvioi, että liha- ja maitovalmisteiden käytön keskustelussa tulee vielä vaihe, jossa ihmisten terveyden ja varsinkin lasten monipuolinen aminohappojen, hivenaineiden, kivennäisaineiden ja luonnollisten vitamiinien tarve turvataan.

Lisätietoja :
Vesa Isolankila, MTK Keski-Pohjanmaan johtokunnan varapuheenjohtaja 040-5030079
Jan-Ove Nyman, MTK Keski-Pohjanmaan uusi toiminnanjohtaja 045-1294427