Takaisin Keski-Pohjanmaan maaseutunuorten valiokunta: harteillamme lepää tulevaisuuden ruuantuotannon lisäksi suuret velat

Tiedote

Keski-Pohjanmaan maaseutunuorten valiokunta: harteillamme lepää tulevaisuuden ruuantuotannon lisäksi suuret velat

18.03.2022

Keski-Pohjanmaan maaseutunuoret ovat alkuvuoden kahdessa kokouksessaan pureutuneet maatalouden kriisiin. Kokousten välissä alkoi sota Ukrainassa ja tilanne maatiloilla on vaikeutunut. 

Keski-Pohjanmaan maaseutunuorten valiokunta kokoontui vuoden toiseen kokoukseen Halsualle 17.3.2022.
Keski-Pohjanmaan maaseutunuorten valiokunta kokoontui vuoden toiseen kokoukseen Halsualle 17.3.2022.

Tammikuun järjestäytymiskokouksessa maaseutunuorten valiokunnan puheenjohtajaksi valittiin Markus Kivelä Kälviältä. Markus on myös tuottajaliiton johtokunnan jäsen. 

Järjestäytymiskokouksessa nousi huolenaiheeksi kustannuskriisin vaikutukset maanviljelijöiden hyvinvointiin. 
- Vallitseva tilanne vaikuttaa jaksamiseen, etenkin jos panostukset omaan hyvinvointiin jää tekemättä, kasvinviljelijä Mikko Tavasti Kalajoelta sanoo ja kuvaa, että maanviljelijän tärkein pääoma on oma pää, siitä on pidettävä huolta.

Maaseutunuoret kannustavat korkean hehtaarisadon tavoitteluun parhaimmilla pelloilla, ja kohdentamaan niukat tuotantopanokset sinne. 

Maaliskuussa kokoontunut valiokunta toisti jälleen näkemyksensä, mutta pohti myös muuttunutta turvallisuus- ja huoltovarmuustilannetta. Keskusteluissa nousi esiin maatalouden hätä. Kustannukset ovat nousseet ja tarvikkeiden saatavuudessa alkaa myös olla ongelmia. Ukrainassa käytävä sota on herättänyt huomaamaan globaalin ruuantuotannon heikkouden.

Ruususen unta nukkuneet heräävät nyt siihen ettei vuosi kausia jatkunut maatalouden heikko kannattavuus kykene ihmeisiin. Tiukilla ollaan ja tiukemmalle mennään. Uhkakuvat ovat hurjia. Tuleva satokausi on tälle sukupolvelle tähän asti merkityksellisin tulevaisuuden kannalta.

Tahtotilaa nuorilla viljelijöillä on ruokaa tuottaa, mutta mahdollisuudet sille ovat tällä hetkellä erittäin rajalliset. Tuottajahintojen on edelleen parannuttava, jotta ruuantuotanto voidaan varmistaa myös tulevaisuudessa. Maatalouden tärkein tehtävä on ruuan tuottaminen ja se ei ole maaseutunuorilta unohtunut - siihen on panostettu ja ollaan valmiita panostamaan jatkossa.

Nuoret tuottajat ovat ostaneet maatilat ja investoineet paljon. Heidän harteillaan lepää tulevaisuuden ruuantuotannon lisäksi suuret velat, jotka on voitava maksaa. Näillä tuottajahinnoilla se ei onnistu.

Tämä joukko yhdessä muiden nuorten tuottajien ja maatalousalan ammattilaisten kanssa nousevat joka aamu töihin varmistamaan sen, että ruoka ei loppuisi. Nyt sen työn jatkuminen täytyy varmistaa.


Niko Hyppönen

Kenttäpäällikkö

050 433 6432