null Hyvinvointialueiden päätöksillä merkitystä myös maatiloille

Tiedote

Hyvinvointialueiden päätöksillä merkitystä myös maatiloille

14.1.2022

MTK Keski-Pohjanmaa nostaa aluevaalikeskusteluun myös ruokahankinnat ja pelastuslaitoksen päivystykset. Niiden kautta hyvinvointialueiden päätöksillä on vaikutusta myös maatalouden tulevaisuuteen.

Hyvinvointialueiden ruokahankinnoissa tulisi panostaa kotimaisiin vaihtoehtoihin.
Hyvinvointialueiden ruokahankinnoissa tulisi panostaa kotimaisiin vaihtoehtoihin.

MTK on ilmaissut huolensa äänestysaktiivisuuden hiipumisessa. Keski-Pohjanmaan tuottajaliitto kannustaa jäseniään ja kaikkia kansalaisia vaaliuurnille. Näissä vaaleissa ratkaistaan maaseudun elinvoiman suunta sekä maatalouden kannalta kriittisiä asioita.

Terveys- ja sosiaalipalveluiden saatavuus maaseudulla on tärkeä elinvoimatekijä – siinä on vetovoimaa lapsiperheiden kanssa ja pitovoimaa iäkkäämpien kanssa. Näiden ohella MTK Keski-Pohjanmaa tahtoo tuoda keskusteluun myös hyvinvointialueiden julkiset hankinnat etenkin ruokapalveluiden osalta.

- Hyvinvointialueen kautta kulkee valtava määrä ruoka-aterioita ja välipaloja vuositasolla. Jos sellaisessa määrässä pyritään korkeaan kotimaisuusasteeseen, on sillä erittäin myönteinen vaikutus etenkin tällaisessa maatalousmaakunnassa, toteaa MTK Keski-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Jan-Ove Nyman.

- Uskomme, että kotimaisen tarjoama ruoan laatu, puhtaus, turvallisuus ja jäljitettävyys ovat kriteerit myös hyvinvointialueen tarjoamalle ruualle, Nyman jatkaa.

MTK Keski-Pohjanmaa on lisäksi huolissaan maaseudun pelastustoiminnassa tapahtuvasta karsimisesta.

- Keskiviikon Reisjärvi-lehdestä saimme lukea, että sopimuspalokunnan varallaolon päättyminen aiheuttaa huolta. Olemme kuulleet, että varallaolon päättymisestä olisi siellä aiheutunut hälytystilanne, johon ei kukaan lähtenyt, Nyman taustoittaa.

Nopeasti kellon ympäri saapuva palokunta ja asianmukainen kalusto ovat erittäin tärkeitä eläinsuojien palojen tai eläinten pelastamisen kannalta. Ennen vastuun siirtymistä hyvinvointialueille, kunnat eivät saisi leikata pelastustoimen resursseja. 

- Tämä nostaa eläinsuojan tuhoutumisen ja eläimen pelastamatta jäämisen riskin korkealle tasolle.  Yksikin eläinsuojan palo ja tämän takia menetetty eläin on liikaa, Nyman totetaa.

Kohonnut riski ei helpota muutenkin maksukykykriisissä taistelevia maatiloja.
 

Liitteet


Jan-Ove Nyman

Toiminnanjohtaja

020 413 3406

045 129 4427

Niko Hyppönen

Kenttäpäällikkö

050 433 6432