Takaisin Hintakehitys vaaraksi kotimaiselle ruoantuotannolle

Tiedote

Hintakehitys vaaraksi kotimaiselle ruoantuotannolle

30.07.2021

MTK Keski-Pohjanmaan mediatiedote 27.7.2021

Tuotantovälineiden ja tuottajahintojen välinen kuilu kasvaa. Muun muassa lannoitteiden hinnat nousivat vastikään 36 %. Toisaalta tuottajahinnoissa ei vastaavaa kehitystä ole näköpiirissä. Tämä on uhka maatalouden kannattavuudelle. Pitkällä aikavälillä se uhkaa myös ruoantuotantoa, jos kannattavuus heikkenee. Kuluttajat voivat omilla ostopäätöksillään vaikuttaa kehitykseen. Ostamalla kotimaista ruokaa varmistetaan, että kotimainen ruoantuotanto säilyy.

Joutsenmerkki auttaa ostopäätöksissä valitsemaan kotimaisen vaihtoehdon. Kuva: Leena Hanni.
Joutsenmerkki auttaa ostopäätöksissä valitsemaan kotimaisen vaihtoehdon. Kuva: Leena Hanni.

Maanantain Keskipohjanmaasta (26.7.) saimme lukea, kuinka tuotantovälineiden hinnat kurittavat rakennusalaa. Maataloudessa satokausi ei ole vielä laarissa tai paketissa. Samaan aikaan olisi hankittava tarvikkeita sille sadolle, joka niitetään ja puidaan reilun vuoden kuluttua. Tämä havahduttaa tarkastelemaan myös maataloutta koskevien tuotantovälineiden hintojen nousua!

Ensinnäkin lannoitekauppa avautui vuodelle 2022 ikävällä tavalla: uutiset ovat kertoneet jopa 36 % hinnannoususta. Lannoitteiden kysyntä maailmalla ylittää tarjonnan, kun ruoantuotanto kasvaa. Keskikokoiselle keskipohjalaiselle maatilalle tämä tarkoittaa, että lannoitelasku nousee 15000 eurosta yli 20000 euroon.

Öljyn hinta on korkeimmillaan sitten vuoden 2018. Tämä näkyy korkeampina polttoainekustannuksina, mutta myös muovin hinnan nousuna. Muovi on tärkeä materiaali rehujen säilömisessä. Polttoainetta käytetään myös viljan kuivaamiseen. Raudan, puun ynnä muiden tarvikkeiden hinnat ovat nousseet, mikä johtaa kasvaneisiin rakennus- ja investointikustannuksiin.

Keskipohjalainen maatalous tuntee nämä muutokset nahoissaan, sillä täällä investoidaan maatalouteen vilkkaasti muuhun maahan nähden. Karjatalouden myötä rehutuotannon tuotantovälineitä kuluu paljon. Keskikokoinen keskipohjalainen karjatila tekee vuodessa n. 1200 säilörehupaalia. Kun yhden paalimuovirullan hinta on noussut 70 eurosta 90 euroon, ja sillä saadaan säilöttyä noin 20 paalia, se tarkoittaa 1200 euroa suurempaa laskua karjankasvattajalle. Tällainen kustannuskehitys on maanviljelijälle kestämätön.

Entä onko tuottajahinnat seuranneet tätä tuotantovälineiden hinnan nousua? Eivät. Lyhyt indeksivertailu paljastaa, että viime vuodesta tuotantovälineiden hinnat ovat nousseet 2,9 % ja alkuvuonna 4,2 %. Tuottajahinnat sitä vastoin 1,5 % viime vuodesta ja 1,4 % tämän vuoden alussa. Eli tuottajahinnat eivät seuraa kovassa nousussa olevien tuotantovälineiden hintoja. Toiveita tuottajahintojen kohentumisesta ei tuo sekään, että ruoan hinta maailmalla kääntyi laskuun, mikä voi viedä tuottajahinnat lasku-uralle.

Tämä kaikki voi johtaa tilanteeseen, jossa tuotantovälineitä jätetään hankkimatta tarpeellinen määrä. Silloin laadukas ja riittävä sato ja lopulta maatalouden kannattavuus ovat uhattuna. Entistä pienemmät katetuotot ja heikko kannattavuus vaikuttavat suoraan maatalousyrittäjäperheiden hyvinvointiin – se on pois heidän palkastaan.

Hintakehityksen on korjauduttava mahdollisimman pian, jotta pitkällä aikavälillä ruoantuotanto säilyy. Taloudellisesti heikkokuntoinen maatalous ei kykene myöskään täysillä vastaamaan sille määrättyihin ympäristö-, ilmasto-, vesistö-, maaperä- ja luonnon monimuotoisuustehtäviin. Hyvinvoiva maatalous kykenee pitämään keskipohjalaisen maalaismaiseman monimuotoisena ja elävänä – ja sellaisesta maisemasta me kaikki pidämme.

Nyt yksittäisten ihmisten on tärkeää ostaa kotimaista ruokaa. Kannattaa hyödyntää alkaneen satokauden parhaat herkut tuoreina ja maukkaina. Apua onnistuneisiin ruokaostoksiin löydät netistä: mtk.fi/kotimaistakoriin, kasvikset.fi ja ruokatieto.fi. Ostamalla kotimaista ruokaa varmistetaan se, että kotimainen ruoantuotanto säilyy ja pystyy vastaamaan tehtäviinsä.


Jan-Ove Nyman

Toiminnanjohtaja

020 413 3406

045 129 4427

Niko Hyppönen

Kenttäpäällikkö

050 433 6432