Takaisin Brysselin keskusteluryhmissä keskipohjalaista edustusta

Ajankohtaista

Brysselin keskusteluryhmissä keskipohjalaista edustusta

27.01.2022

MTK Keski-Pohjanmaalla on edustajat maaseutunuorten kautta kahdessa EU:n ryhmässä. Antti Isomöttönen istuu Crop Civil Dialogue Groupissa (Crop CDG) ja Juha Kippo Milk Market Observatoriossa (MMO). Nyt he kertovat kokemuksistaan ensimmäisten kokousten jälkeen.

Teksti: Niko Hyppönen
Kuvat: Niko Hyppönen, Antti Isomöttönen, Juha Kippo

Kasvinviljelyn tulevaisuus mietityttää pitkin Eurooppaa

Eri CDG-ryhmien (kansalaiskeskusteluryhmien) tehtävä on avustaa Euroopan komissiota sekä auttaa käymään säännöllistä keskustelua kaikista yhteiseen maatalouspolitiikkaan (CAP) liityvistä asioista, mukaan lukien maaseudun kehittäminen ja sen täytäntöönpano. Crop CDG:n vastuulle kuuluu keskustelu viljan, sokerin, riisin ja muiden tärkeiden viljelykasvien osalta.

Crop CDG:ssä aloitti kasvinviljelijä Antti Isomöttönen Perhosta. Ensimmäinen kokous on takana, ja kankea rallienglanti on ollut käyttökelpoinen keskustelun seuraamiseen ja siihen osallistumiseen. Kokouksen tunnelma oli synkkä. Viestit tulevaan kasvukauteen valmistautumisesta kertovat maatalouden kriisin laajuudesta.

- Tällä hetkellä Euroopan maatiloilla on haasteita saada rahoitusta. Tilanne on samakaltainen kuin meillä, eli maatiloilla on rahat loppu, eikä uutta luottoa saada rahoittajilta, Isomöttönen avaa tilannetta.

- Myös erittäin vakaa keskieurooppalainen kasvintuotanto on nyt haasteiden edessä. Esimerkiksi maakaasun hinta nostaa lannoitteiden hintoja. Ryhmässä käytiin keskustelua siitä, mitä onnistutaan kylvämään ja saadaan tuotettua, Isomöttönen jatkaa.

Isomöttösen mukaan rahoittajien varovaisuuteen on yhteydessä EU:n taksonomian valmistelut. Tiukentuneet rahoitusmallit aiheuttavat huolta nuorissa viljelijöissä Euroopan laajuisesti. Tämä näkyisi myös siinä, lähtevätkö nuoret jatkamaan sukutilojensa työtä.

- Kestävän rahoituksen (Sustainable Finance) työryhmässä ei ole ollut maataloussektorin edustusta. Tämän tultua kokouksessa ilmi, luvattiin, että sektori otettaisiin mukaan työryhmään, Isomöttönen kertoo edistyksestä.

Milk Market Observatoryn pyöreä pöytä keskustelee ja seuraa tilastoja

Maidontuottaja Juha Kippo Lohtajalta on osallistunut nyt kahteen MMO:n kokoukseen. Hän kertoo vastaanoton olleen hyvä, ja että viljelijänäkemyksiä arvostetaan.

- Kokouksessa on vakioesitelmät eri tahoilta. Niissä käydään läpi tilastoja ja analyysejä liittyen kulutukseen ja tuotteiden ja raaka-aineiden hintoihin. MMO:n puheenjohtaja edistää keskustelua hyvin ja pyytää ahkerasti kommentteja myös viljelijäedustajilta, Kippo kertoo.

Viime vuonna kokouksiin on osallistunut kaksi CEJA:n nimeämää viljelijäedustajaa. CEJA on eurooppalaisten nuorten viljelijöiden neuvosto. Kokoukset ovat tähän mennessä olleet etäkokouksia ja vuodelle 2022 on suunniteltu järjestettävän neljä MMO:n kokousta.

- Kokoukset ovat sujuneet hyvin ja kokoustekniikka on toiminut. Tällä tavalla kokous ei vaadi kahta matkustuspäivää Brysseliin ja takaisin. Sikäli toimintatapa on hyvä. Toisaalta tutustuminen muihin MMO:n jäseniin kahvitauoilla ja kokouksen lomassa jää pois, mikä heikentää verkostoitumista.
Kokouksessa käsiteltävät aiheet kiinnostavat Kippoa.

Hintatilastot ja hintakehityksiin vaikuttavat tekijät saa pohtimaan, miten maitotuotteiden hintakehitys vaikuttaa raakamaidon hintakehitykseen, ja kuinka jäsenmaat reagoivat tähän.

- Esimerkiksi Saksassa tilanne on mielenkiintoinen, kun on saanut kuulla tulvien ja uuden hallituksen harjoittaman maatalouspolitiikan vaikutukset maitomarkkinaan, Kippo pohtii.

Edellisen kokouksen puheenvuorossaan Kippo toi esiin näkemyksensä Suomen maidontuotannon tilanteesta:

- Olen puhunut tuotantokustannusten merkittävästä noususta ja siitä, kuinka pitkät sopimukset teollisuuden ja kaupan välillä hidastavat tuottajahintojen kehitystä. Toin esiin huoleni siitä, kuinka monta kollegaa minulla on tulevaisuudessa tällä menolla.