null Ajankohtaista maatalouden tilanteesta ja maatilojen varautumisesta

Ajankohtaista

Ajankohtaista maatalouden tilanteesta ja maatilojen varautumisesta

18.3.2022

Maatiloilla lähestyvä kasvukausi alkaa jo mietityttämään. Epävarmuus näyttää jatkuvat, minkä vuoksi on hyvä pohtia varautumista. Kokosimme napakan tilannekuvan sekä muutamia viime päivien ajankohtaisia varautumisaiheita.

Tuleva kasvukausi lähestyy, ja varautuminen epävarmuuden jatkuessa on tarpeen. Kyntöhommia Vetelin Torpassa toukokuussa 2021.
Tuleva kasvukausi lähestyy, ja varautuminen epävarmuuden jatkuessa on tarpeen. Kyntöhommia Vetelin Torpassa toukokuussa 2021.

Meidän suuri naapurimaamme on hyökännyt toiseen suureen naapurimaahansa. Ukrainan sota vaikuttaa koko maailman, varsinkin Euroopan ruokahuoltoon. Moni maa on Ukrainan ja Venäjän viljan varassa. Maailmanmarkkinoiden sekasorto vaikuttaa välillisesti meihin täällä Suomessa ja kärjistää maatalouden kassakriisin entisestään. Markkinoiden ennustettavuus on vaikeutunut. Sen vuoksi varautuminen sekä muut kustannuspuolen markkinavaikutuksia minimoivat toimet ovat tilalla syytä pohtia vielä ennen kevättöitä.

Maatilojen taloudellisesta tilanteesta huolimatta toivomme, että nyt panostetaan mahdollisuuksien mukaan ruoan tuottamiseen. Suomen maatalouteen tarvitaan arviolta miljardi euroa lisää tulovirtaa. Vuonna 2023 tämän on tultava markkinoilta. Tänä vuonna osa voidaan kattaa erinäisin kriisipaketein ja toivottavasti nämä mahdollistavat peltotyöt tämän kasvukauden osalta.

Maatiloilla on hyvä varautua tulevaan kasvukauteen. Hamstraamista emme suosittele. Tässä on lueteltu muutamia asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Näiden merkitys vaihtelee tilakohtaisesti ja taloudellisesta tilanteesta riippuen. Lista ei ole kattava, vaan perustuu viime aikojen uutisiin ja havaintoihin.

 • Varaa lomitukset tasaisesti koko vuodelle.
 • Jos oma hyvinvointi edes vähän huolettaa, ole yhteydessä meidän Suviin Myötätuulta tuottajalle -hankkeeseen.
 • Päivitä varautumissuunnitelma ja laadi kylvösuunnitelmat kirjallisesti niin että ne ovat helposti sijaisesi saatavilla.
 • Kassabudjetti on syytä myös päivittää, jotta tietää millaisiin takaiskuihin kesän osalta on varaa.
 • Työvoima-asioissa kannattaa hyödyntää Töitä Suomesta Oy:n palveluita
  • Ukrainan tilanteeseen ja työvoima asioihin liittyen tietoja on koottuna toitasuomesta.fi sivulle. SIIRRY TÄSTÄ.
 • Erilaisten varaosien ja komponenttien saatavuudessa voi ilmetä kevään aikana puutteita. Sen vuoksi koneiden perushuollot on hyvä tehdä heti, ja yleisimmät kuluvat varaosat kannattaa hankkia maatilalle hyllyyn. Esimerkiksi hydrauliikkatarvikkeiden osalta voi olla hyvä hankkia kriittisimpiä letkuja ja muita tarvikkeita valmiiksi.
 • Huolehdi polttoainetilaukset etukäteen. Toimitusajat ovat nyt pitkiä kahdesta viikosta jopa kuukauteen.
 • AdBlue-aineen saatavuudessa on ongelmia ja hinta on noussut. Tässä asiassa kannattaa seurata Huoltovarmuuskeskuksen sekä työ- ja elinkeinoministeriön viestintää. Koneiden ohjelmoinnissa kannattaa käyttää harkintaa. Jos lakimuutos tulee mahdollistamaan ohjelmoinnin, silloin tulee käyttää valtuutettua merkkihuoltoa. Ennen ohjelmointia tulee tarkistaa vaikutukset takuuseen ja mahdolliseen jatkotakuuseen. Moottoriohjelmointi voi raukaista takuun. HVK uutisoi 16.3.: AdBlue -lisäaine ja urean saatavuus Ukrainan sodan aiheuttamassa häiriötilanteessa.
 • Maatalouden energiatuotteen valmisteveron palautuksessa kannattaa muistaa urakoitsijoiden käyttämän polttoöljyn lisääminen palautuksessa haettavaan määrään. Urakoitsija voi ilmoittaa laskulla tukikelpoiseen maatalouteen käytetyn polttoöljyn määrän laskua koskevissa palveluissa. Helpompi toimintatapa on, että urakoitsija käyttää maatalousyrittäjän omia polttoaineita – tulee tankki täynnä ja tankki tankataan täyteen lähtiessä.