MTK Keski-Pohjanmaa 100 vuotta

 

Tällä sivulla kerromme kootusti juhlavuoden tapahtumista ja toiminnasta. Juhlavuoden kunniaksi on luvassa seuraavaa.

 

Jos lehmät puhuisivat -näyttely

Liitto järjestää Jos lehmät puhuisivat -näyttelyn kolmella paikkakunnalla. Kukin näyttely on omanlaisensa. Näyttelyt järjestetään paikkakunnilla, joiden omat MTK-yhdistykset täyttävät myös 100 vuotta. Näyttely kiertää myös Toholammilla Kaustisen oheisnäyttelynä.

Mitä koemme lehmien parissa? Mitä lehmät kertovat meille? Näitä kysymyksiä on tutkittu Jos lehmät puhuisivat -yhteisötaideprojektissa. Parin vuoden aikana kerättiin ympäri Suomea lähes tuhat lehmiin liittyvää kuvaa, veistosta ja tarinaa. Materiaalista koottiin kiertävä, joka kerta muotoaan muuttava näyttely. Näyttely on ollut nähtävillä mm. Berliinissä ja Suomen maatalousmuseo Sarassa. Kesällä 2022 näyttely kiertää eri teemoin Keski-Pohjanmaalla osana MTK-Keski-Pohjanmaan ja sen yhdistysten 100-vuotisjuhlaa

Kalajoen näyttelyn teema on: maiseman ja veden ääressä,

Kokkolan näyttelyn teema on: visiot ja kohtaamisia,

Kaustisten näyttelyn teema on: liike ja rytmi,

Toholammin näyttelyn teema on: yllättävä päivä maitotilalla

 

Kunta Tarkempi paikka Avajaiset Näyttelyaika

Kalajoella

Tapion tupa 9.6. klo 12.00 10.-27.6.

Kokkolassa

Kallentori 1.7. klo 18.00 2.-17.7.
Kaustisella Kansantaiteenkeskus 11.7. klo 14.00

12.-31.7.

Toholammilla Toholammin kirjasto   11.-29.7

 

Kuva: Mari Parpala


 

 

100-vuotisjuhla ja perinteinen Eloilta

MTK Keski-Pohjanmaan 100-vuotisjuhla järjestetään Kalajoella lauantaina 1.10.2022. Samana iltana järjestetään parin vuoden tauon jälkeen perinteinen Eloilta Merisärkillä. Näistä myöhemmin lisää.

 

Liiton tuki yhdistyksille jäsenten kohtaamiseen

Koronavuosien jälkeen monella on patoutunut tarve tavata toisia ihmisiä ja kokoontua yhteen. Koska koronarajoitukset voivat olla esteenä suurien tapahtumien järjestämiselle, niin liitto tukee omia yhdistyksiään jäseniltojen järjestämisessä. Kysy lisää oman MTK-yhdistyksesi puheenjohtajalta tai sihteeriltä.

 

Dokumenttielokuva ja äänikirja liiton historiasta

Liitto tuottaa viimeisestä kirjoittamattomasta historiikin osasta eli vuosilta 2002-2022 dokumenttielokuvan, joka käsittelee keskipohjalaisen maatalouden tarinaa EU:hun liittymisestä tähän päivään.

Aiempi kirjoitettu 80-vuotishistoriikki tiivistetään ja oikoluetaan sekä tuotetaan digitaaliseen muotoon. Sen pohjalta tuotetaan podcast-jaksoja, joissa nostetaan tuottajaliiton 80 vuotisen historian vaiheita esiin. Digitaalinen muoto tarjoaa mahdollisuuden esim. sanahakuun. 

Historian tallettamisen digitaalisten muotoon toivotaan palvelevan paremmin tarkoitustaan ja tavoittavan suuremman yleisön.