null Maaseutunuorten syysparlamentti 2021

Blogi – Maaseutunuoret

Maaseutunuorten syysparlamentti 2021

7.11.2021

Lokakuun viimeisenä viikonloppuna maaseutunuoret kokoontuivat Helsinkiin syysparlamenttiin. Viikonloppu päättyi vaaliin, jossa valittiin maaseutunuorten edustaja MTK:n johtokuntaan. Viikonlopun hyvää satoa tässä blogissa pui Juulia Juntunen MTK-Kokkolasta.

Lauantaina syysparlamentti työskenteli maaseutunuorten roolin ja toiminnan kehittämisen parissa ryhmäkeskusteluiden muodossa. Juulia Juntunen (vas.) keskustelemassa Harri Tuomaisen, Kuisma Kauppisen ja Elina Nummelan kanssa.
Lauantaina syysparlamentti työskenteli maaseutunuorten roolin ja toiminnan kehittämisen parissa ryhmäkeskusteluiden muodossa. Juulia Juntunen (vas.) keskustelemassa Harri Tuomaisen, Kuisma Kauppisen ja Elina Nummelan kanssa.

Olimme Maaseutunuorten syysparlamentissa 29.-31.10.2021 Helsingissä. Perjantaina pääsimme Maalaistentalolla käymään ja juttelimme Jyrki Wallinin kanssa. Oli hienoa päästä kuulemaan Jyrki Wallinin ajatuksia muun muassa nuorten saamisesta toimintaan mukaan. MTK:n johtokunnan uudella maaseutunuorten edustajalla oli yksi vaaliteemoista juurikin nuorten saaminen toimintaan mukaan.

Osuustoimintakeskus Pellervo kertoi meille tarkemmin osuuskuntatoiminnasta. Saimme myös kuulla erilaisista värikoodeista, joiden mukaan ihmiset reagoivat johonkin tilanteeseen. Meille kerrottiin erilaisten ihmisten tärkeydestä yritystoiminnassa, jotta yritys kehittyy ja pysyy ajan hermoilla.

Perjantaina pääsimme myös kuuntelemaan keskustelua mm. maanomistajan oikeuksista ja valkoposkihanhien aiheuttamista tuhoista. Keskustelussa oli mukana ministeri Jari Leppä, Juha Marttila ja vaaliehdokkaat. Keskustelun jälkeen kaikilla oli mahdollisuus keskustella Lepän, Maaseudun tulevaisuuden toimittajan… ja vaaliehdokkaiden kanssa. Keskustelua käytiin mm. tuottajahintojen nostamisesta ja elpymispaketeista. MT:n toimittaja kertoi meille erilaisia asioita, miten toimia haastattelutilanteissa. Oli mielenkiintoista saada tietoa, sillä maatalous on yhä enemmän esillä erilaisissa medioissa ja haastatteluita on hyvä antaa.

Perjantai-iltana pääsimme verkostoitumaan toisten maaseutunuorten kanssa hotellilla. MTK Uusimaa oli järjestänyt meille erilaisia leikkimielisiä pelejä hotellin aulabaari Adjutantissa.

Lauantaina pääsimme kuulemaan vaaliehdokkaiden paneelikeskusteluja tärkeistä aiheista. Vaaliehdokkaiden keskusteluissa korostuivat erityisesti maatalouden taloudellinen ahdinko ja nuorten saaminen mukaan toimintaan. Saimme myös keskustella pienissä ryhmissä myös esimerkiksi siitä, millaista elämä olisi ilman maaseutunuoria ja mitä asioita tulisi kehittää maaseutunuorten toiminnassa.

Lauantaina pääsimme iltapäivällä vierailemaan Viikissä ja osa maaseutunuorista meni vierailemaan Knehtilän tilalle. Viikissä pääsimme tutustumaan koetilan navettaan ja kuulemaan tutkimuksista. Tämänhetkisistä tutkimuksista kertoivat koetilan johtaja Tapani Jokiniemi, maaperä- ja ympäristötieteen professori Mari Pihlatie ja agroteknologian apulaisprofessori Antti Lajunen.

Illalla oli Manu-Gaala, jossa palkittiin maaseutunuoria, syötiin kolmen ruokalajin illallinen ja nautimme hyvästä seurasta.     

Sunnuntai aamuna oli vaalikokous, jonka puheenjohtajana toimi MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen. Kokouksen aikana jaettiin ensimmäinen Pihlaja-palkinto Kaisa Rantasalolle (os. Pihlaja) ja Kaisa palkittiin lomamatkalla. Äänestyksen ensimmäisellä kierroksella saatiin valittua maaseutunuorten edustaja MTK:n johtokuntaan. Eniten ääniä sai Susanna Valtonen, ja ääniä tuli 31.

Syysparlamentti oli todella mukava ja mielenkiintoinen kokemus, sillä en ole ennen ollut MTK maaseutunuorten syysparlamentissa. Toivottavasti ensi vuonna lähtisi enemmän nuoria mukaan myös Keski-Pohjanmaan liiton alueelta. Syysparlamentin jälkeen kiinnostus MTK:n toimintaan kasvoi ja jatkossa haluan olla yhä enemmän Keski-Pohjanmaan maaseutunuorten toiminnassa mukana.

 

Juulia Juntunen
MTK-Kokkola

Niko Hyppönen

Kenttäpäällikkö

050 433 6432