null Halvasta ruoasta saattaa tulla kallis lasku

Tiedote

Halvasta ruoasta saattaa tulla kallis lasku

27.10.2021

Ruokamarkkinoiden liikevaihto Suomessa kasvaa tänä vuonna 300 miljoonaa euroa. Samaan aikaan maatalouden yrittäjätulo ennustetaan alenevan 20 %, eli 215 miljoonaa eroa. Ei tämä näin voi mennä! MTK Keski-Pohjanmaan johtokunta käsitteli kokouksessaan 26.10 maatalouden talous-/kannattavuuskriisiä.

Alueellamme on laaja maataloustuotanto ja tulevaisuuden usko on meillä vahva. Meillä on yhdet maan nuorimmista viljelijöistä, joilla on kehittämis- ja investointihaluja.

  • Näille tulevaisuuden ruoantuottajille soisi viivan alle jäävän muutakin kuin pelkästään työn ilo. Sekin ilo katoaa, jos viivan alle ei jää muuta kuin pitkä miinus. Toteaa liiton puheenjohtaja Atso AlaKopsala

Koronapandemian jäljeltä tuotantopanosten hinnat ovat nousseet huomattavasti. Valitettavasti tuottajahinnat eivät ole seuranneet tuotantokustannusten hintakehitystä. Kuluttajat haluavat, että kotimainen tuottaja saa riittävän korvauksen tuotteestaan. Tuottajat haluavat tarjota sellaisia tuotteita, mitä kuluttajat toivovat: laadukkaat tuotteet, jotka tuotetaan kestävästi huomioiden ympäristö, ilmasto, eettisyys ja eläinten hyvinvointi jne. Tahtotilasta huolimatta yhtälö ei toimi. Ruokaa me tarvitsemme tulevaisuudessakin ja näillä näkymin vaan entistä enemmän.

  • Suomen ruokamarkkinat ovat rikki ja tähän on saatava muutos, AlaKopsala jatkaa.  Toivottavasti tilanteen korjaantuminen ei tarvitse kulkea omavaraisuuden katoamisen kautta.

Kestävämpää ratkaisua haetaan markkinoilta ja siellä tuottajan asema täytyy parantua, vaikka sitten lainsäädännöllisin toimin, esimerkiksi Ranskan mallin mukaan missä ruoan myynti alle tuotantokustannusten on kielletty. Nyt koko ruokaturvamme on vaarassa. Kaupan hyllyillä kriisi näkyy viiveellä ja tätä menoa 2023 saattaa olla ruoan saatavuuden kanssa ongelmia. Korjaaviin toimenpiteisiin täytyy ryhtyä heti.

Ruokahuollon rapautuminen olisi dramaattinen tragedia monille, ei vain ruoan tuottajille, vaan koko ruokaketjusta toimeentulonsa saaville. Lisäksi se lisäisi epävarmuutta ja epäoikeudenmukaisuutta. Ruoantuottajat ottavat vastaan ensimmäisen iskun. Kriisin jatkuessa seuraavan iskun kohteena tulee olemaan yhteiskuntamme heikoimmat ja köyhimmät.

Toivottavasti kuluttajat suosivat tulevaisuudessakin kotimaista ruokaa ja ovat yhteydessä kunnallisiin ja valtakunnallisiin päättäjiin. Oman kaupan valikoimia kannattaa myös seurata ja toiveita esittää.

Lisätietoja:

MTK Keski-Pohjanmaa                      MTK Keski-Pohjanmaa
Atso Ala-Kopsala                              Jan-Ove Nyman
puheenjohtaja                                   toiminnanjohtaja